Tisková zpráva AV ČR

22.7.2009
logo AV ČR

Astronaut Andrew Feustel navštíví na pozvání Astronomického ústavu Akademie věd Českou republiku

Na pozvání Astronomického ústavu AV ČR (www.asu.cas.cz) bude od 31.7. do 10. 8. pobývat v ČR americký astronaut Andrew Feustel se svou ženou Indirou Feustelovou, která má české předky. Andrew Feustel se zúčastnil mise STS 125 raketoplánu Atlantis k Hubbleově kosmickému dalekohledu a byl posledním člověkem, který se ho dotkl; další servisní misi už NASA neplánuje. Astronaut Feustel předá zpět do ČR Nerudovy Písně kosmické, které vzal na palubu raketoplánu.

Předběžný program Andrewa Feustela a Indiry Feustelové v České republice:

3. 8 10:00 Praha – tisková konference

3. 8. 16:00 Ondřejov – beseda

4. 8. 18:00 Plzeň – beseda pro veřejnost

5. 8. 17:30 Praha – beseda pro veřejnost

6. 8. 18:00 Brno – beseda pro veřejnost

7. 8. 17:00 Znojmo – beseda pro veřejnost

Proč přijíždí právě astronaut A. Feustel a co ho spojuje s Českou republikou, si můžete přečíst na webu Astronomického ústavu AV ČR.

Tisková zpráva AV ČR

10.7.2009
logo AV ČR

V Praze dnes začíná mezinárodní konference Auxiny a cytokininy ve vývoji rostlin. Pořádá ji Ústav experimentální botaniky Akademie věd ČR, v. v. i., ve spolupráci s Českou zemědělskou univerzitou. Auxiny a cytokininy jsou klíčové rostlinné hormony. Důkladná znalost jejich působení je proto nutná k porozumění životu rostlin a také k vytváření technologií, které u plodin umožňují přizpůsobit růst potřebám pěstitelů nebo zlepšují odolnost vůči nepříznivým podmínkám, například suchu. O novinkách ve výzkumu i o praktických aplikacích budou jednat vědci z 28 zemí.

Nejen lidé a zvířata, ale také rostliny mají své hormony – tedy látky, které regulují životní pochody organizmu. Mimořádně důležité jsou pro rostliny dvě skupiny hormonů, auxiny a cytokininy. Do značné míry rozhodují o tom, jak bude rostlina vypadat a jak bude reagovat na podněty z prostředí. Kontrolují mimo jiné vznik nových orgánů, růst a větvení stonků i kořenů, ohyb stonků za světlem nebo využívání živin.

Auxiny a cytokininy mají i velký praktický význam. Aplikace v zemědělství jsou zatím většinou ve stadiu laboratorních či polních pokusů. Ovšem při komerčním množení a pěstování okrasných květin se dnes běžně uplatňují postupy založené na využití těchto hormonů. Obrat příslušných technologií se pohybuje v miliardách eur ročně. Výzkumu auxinů a cytokininů se proto věnuje řada biologů na celém světě.

Na konferenci přijede do Prahy téměř 250 vědců z 28 zemí pěti kontinentů. „Náš ústav uspořádal již šest podobných setkání, první v roce 1972. Letos se nám podařilo přilákat skutečně světovou elitu. Přijede mnoho výborných vědců, kteří v posledních letech posunuli znalosti o roli auxinů a cytokininů o velký kus dopředu,“ říká docentka Eva Zažímalová, předsedkyně organizačního výboru konference.

Přednášet bude například Jiří Friml, v současnosti jeden z nejlepších biologů českého původu, Američan Joseph Kieber, přední expert na molekulární mechanizmy působení cytokininů, nebo Belgičan Marc Van Montagu, spoluzakladatel molekulární biologie rostlin. Kromě horkých novinek ze základního výzkumu budou vědci mluvit také o využití svých poznatků v zemědělství a dalších oborech.

Konference se koná od 10. do 14. července ve Studijním a informačním centru České zemědělské univerzity v Praze-Suchdole. Hlavními organizátory jsou odborníci z Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR, v. v. i. (ÚEB), Masarykovy univerzity a Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity, kteří patří ve výzkumu rostlinných hormonů ke světové špičce, a dále vědci z Univerzity Karlovy a České zemědělské univerzity.

Z konferenčních příspěvků zaměřených na praktické využití auxinů nebo cytokininů vybíráme tři. Ve všech případech jde zatím o výsledky experimentů na modelových pokusných rostlinách:

1. Thomas Schmülling (Svobodná univerzita Berlín) bude přednášet o rostlinách se sníženou hladinou cytokininů v kořenech. Tyto rostliny mají mohutnější kořenový systém, díky tomu méně trpí suchem a také lépe přijímají živiny z půdy, což by mohlo snížit spotřebu hnojiv.

2. Shimon Gepstein (Technion – Izraelský technologický institut) bude referovat o tabáku se zvýšeným obsahem cytokininů v listech, který je odolnější vůči suchu a lépe hospodaří s vodou.

3. Lukáš Spíchal (společná laboratoř ÚEB a Univerzity Palackého) představí novou látku, která zpomaluje odbourávání cytokininů, čímž vzrůstá jejich množství v rostlině. Sloučenina by mohla sloužit jako regulátor růstu. U modelové rostliny huseníčku se její aplikací podařilo zvýšit počet a velikost květů a výnos semen.

Odeslat komentář k článku "Tisková zpráva AV ČR "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Tisková zpráva AV ČR " e-mailem

Diskuse/Aktualizace